Har du tänkt på att bli familjehem eller jourhem?

Vår vision är att alla barn och ungdomar får det stöd och den trygghet de har rätt till. Det finns många barn och ungdomar i Sverige som av olika skäl inte kan bo med sina egna föräldrar.

På Adisa arbetar vi för att alla barn och ungdomar oavsett behov har rätt till omvårdnad, att växa upp under trygga förhållanden, och att utvecklas i sin egen takt och utifrån egen förutsättningar i en trygg familj. Vi samarbetar med jour- och familjehem som kan ta hand om barn och ungdomar som har dessa behov. Familjehemmets uppgift är att ge nödvändig omvårdnad, vägledning och kärlek så att barnet eller ungdomen känner sig hemma och får bästa möjliga förutsättningar för en trygg uppväxt.

adisa_mellan_bild_01

Kan alla bli familjehem eller jourhem?

Ett jour- eller familjehem kan vara en ensamstående person, par eller familj. Våra jour- och familjehem ser väldigt olika ut, precis som alla barns behov är olika. Skillnaden mellan att vara familjehem och jourhem är att som jourhem är man tillgänglig för att ta emot en akut placering som kan sträcka sig från några dagar upp till ett halvår. Vid jourhemsuppdrag behöver oftast en vuxen vara hemma på heltid.

Familjehemsvårdens viktigaste syfte är att skapa de bästa förutsättningar för barnets välbefinnande och utveckling i familjehemmen, därför erbjuder vi utbildning, handledning och stöttning till alla våra familjer.

Adisa följer de riktlinjer och allmänna råd som socialstyrelsen tagit fram för vad en utredning av familjehem ska omfatta och hur den ska bedrivas. Detta innebär fokus på fyra områden:

  • Familjens sammansättning
  • Boende och närmiljö
  • Personliga förutsättningar
  • Inställning till uppdraget

Arvode och omkostnadsersättning till familjehem
Som familjehem får du två typer av ersättning, ett arvode och en omkostnadsersättning. Familjehemsarvodet betalas ut en gång i månaden och är en ersättning för det uppdrag som utförs av familjehemmet. Arvodet är såväl sjukpenning- som pensionsgrundande och beskattas.

Omkostnadsersättningen skall täcka den placerades kostnader som t.ex. mat och kläder. Omkostnadsersättningen är skattefri och utgår från SKR:s rekommendationer och riktlinjer.

Hur går en familjehemsutredning till
Adisas familjehemsutredningar genomförs av våra familjehemskonsulenter och består av hembesök, intervjuer, registerutdrag och referenstagning enligt Nya Kälvesten. Adisa lägger särskild vikt vid personliga förutsättningar som anknytningsmönster, god mentaliseringsförmåga och handledningsbarhet.

Våra familjehemskonsulenter sammanställer utredningen och den presenteras för socialtjänsten i samband med förfrågan och matchning vid en ny placering. Vi samlar in viktig information från ansvarig socialsekreterare vid en förfrågan och efter det ger vi vårt förslag om ett passande jour- eller familjehem. Detta för att säkerställa att matchningen passar både den placerade och jour- eller familjehemmet.

För att kunna genomföra en optimal matchning krävs att det finns utredningar av god kvalitet av både barn, ungdomar och familjehem.

Handledning, stöd & utbildning för Adisas jour- och familjehem

Det är viktigt för oss att våra jour- och familjehem känner sig trygga med att vi hela tiden finns där för stöd och vägledning. Under tiden du har ett barn eller ungdom placerat hos dig får du regelbunden handledning av våra familjehemskonsulenter. Syftet med handledning är att våra familjehem får hjälp att både förstå och hantera barnets, sina egna och familjens känslor och reaktioner under olika faser av placeringen. Familjen får handledning och vägledning att komma fram till det bästa sättet att utföra sitt uppdrag, samt att tillgodose behoven för den placerade. Vårt arbete med jour- och familjehemmen sker i hemmiljön på tider som passar familjerna.

När ni tar ett uppdrag genom Adisa får ni som familjehem regelbundet stöd från våra familjehemskonsulenter, vi är tillgängliga dygnet runt vid frågor som rör uppdraget eller den placerade. Stödet ges på telefon, videosamtal eller vid personligt möte.

Familjehemsutbildning
”Ett hem att växa i” är en utbildning som vi erbjuder alla våra jour- och familjehem. Ett hem att växa i är en grundutbildning och har tagits fram av Socialstyrelsen och innehåller både teoretiska och praktiska avsnitt med möjlighet till diskussion och reflektion. Målsättningen är att alla som blir jour- eller familjehem i Sverige ska ha likvärdig utbildning så att alla placerade barn och ungdomar får en så god vård och omsorg som möjligt. Läs gärna mer om denna utbildning på Socialstyrelsens hemsida.

Utöver grundutbildningen vidareutbildas våra familjehem hela tiden inom olika aktuella områden för att känna sig säkra och kunniga i sin roll. Det kan till exempel handla om trauma, neuropsykiatriska diagnoser eller andra svårigheter som behöver kunna bemötas med kunskap och omsorg.

Vill du veta mer? Välkommen att ta en kontakt.

Kontakt

Lisa Hansson
0708-700 293
lisa@adisa.se

Jessica Gidlööf
0708 700 292
jessica@adisa.se